sábado, 17 de xuño de 2023

Tempo de sardiñadas

 

Cada momento do ano ten o seu manxar asociado e arredor do san Xoán lémbrase aquilo de que a sardiña molla o pan, invitándonos a non pasar por diante da peixeira sen coller a nosa ducia delas para poñer sobre as brasas, a ser posible sardiñas das rías, e iso non é ser chauvinistas, pois segundo nos conta Murguía, xa no século XVI, o licenciado Molina dicía que a mellor sardiña do reino era, concretamente, a de Noia “porque habiendo ésta no se despacha otra”. Ou como cantan os de Treixadura, para sardiñas Aguiño e para bolo Castiñeiras. Pero a sardiña, caprichosa ela, non sempre vén por estes lares, ou visítanos cando non está en sazón.

O caso é que uns anos porque hai moita calor e outros porque hai moito frío non sempre abunda, e se unhas veces lle botaron a culpa ó xeito, outras foi que non se debía andar á ardora. Logo, coa chegada dos cataláns, xa era por culpa da xávega, unha rede que de tan longa dicíase que estaba acabando co mar, e por iso, aló por principios do pasado século, cando unha desas crises pesqueiras invadiu as costas galegas, os pescos cantaban contra a cobiza dos fomentadores que usaban esas redes preguntando, cando non haxa sardiña/ ¿que farán os cataláns?/ andarán pola ribeira/ tirándolle pedras ós cans.

Moitas veces temos lembrado aquela carta que o mestre de Palmeira, don Ignacio Martínez, publicou en outubro de 1882 en La Voz de Galicia, queixándose de que aquel ano, dada a escaseza de sardiña, os seus veciños veríanse abocados á emigración ou a navegar na mercante. E podemos dicir que nesta vila, como en toda a Barbanza, a historia económica do pasado século comezou con aquel augurio de don Ignacio, pois aínda cando a sardiña volveu a visitar as nosas rías, os que colleran a maleta tiñan a menos retornar para botar as redes.


Crises de sardiñas hainas documentadas desde os tempos de Felipe II, e sempre se tivo en mente algún culpable, xa fose unha arte desproporcionada, unha extracción abusiva e ata dalgún castigo do ceo por mal comportamento se ten documentado nas crónicas, e se se fai tanto fincapé nela, era por ser un peixe doado de conservar e de preparar, pero tamén, cando entraba en abundancia, podía ser tanta que os consumidores queixábanse de que non había sal que chegase para lañalas. Así, unhas veces por moito e outras por pouco a caprichosa sardiña quitounos moita fame, foi o pan noso de cada día, ese que Picadillo nos ensina a preparar coas dúas ducias de receitas que recolleu no seu libro de cociña.

Volvendo ó noso tempo, hai uns anos, a culpa de non haber suficientes para celebrar o san Xoán levábana os portugueses, que unha semana antes celebran o seu santo Antonio con tantas ou máis sardiñadas ca nós, pero como as técnicas previsoras xa veñen de moito antes de que Xosé lle aconsellase ó faraón gardar das risas para as choras, moita da sardiña que hoxe degustamos vén conxelada e en contedores de fóra de Galiza. E iso nótase, porque o que si é seguro é que todos somos verdadeiros catadores de sardiñas, dende notar cando está moída, cando non é fresca, cando está seca ou cando non está ben asada.


Francisco Ant. Vidal

(Este artigo foi publicado na sección Lingua Proletaria, na edición de Barbanza de La Voz de Galicia).

Ningún comentario:

Publicar un comentario