sábado, 11 de xaneiro de 2020

Adular con xeito


    
     

            Uns amigos portugueses, con claro afán de aguilloar o meu orgullo barbanzo-arousán, mándanme uns recortes de periódico onde leo sen asombro que o famoso cociñeiro Ferran Adrià, de visita en Lisboa por mor dun congreso gastronómico, como bo invitado loubou a cociña portuguesa, e como adulador descarado dixo que o seu marisco é o mellor do mundo. Eu, que de gastrónomo teño a manía de comer o que me poñan e como cociñeiro a especialidade duns ovos fritos que están para mollar pan, saúdo o seu saber estar; aínda que todos, do Miño para norte, saibamos que tan idónea afirmación foi feita de boca para fóra. Aínda así os xornais portugueses sacárono en primeira plana e nós confirmamos que a diplomacia é a arte de dicir o que se quere oír. Supoño que cando o tal cociñeiro veña a Padrón dirá que temos os mellores pementos do mundo, precisamente por esa ambigüidade de non saber cando pican ou non, e cando pase pola Barbanza fará súa aquela estrofa de Treixadura: Para sardiñas Aguiño,/ para bolo Castiñeiras,/ e para rapazas bonitas/ san Pedriño de Palmeira.


Isto da sagacidade ensebada tróuxonos á memoria un acontecemento lembrado nestes días de celebracións, de cando aló polo tempo da posguerra chegou pola porta un pobre pedindo esmola e unha bisavoa, cociñeira experta e orgullosa do seu ben facer, quixo agasallalo cunha cunca de caldo acabado de sacar do lume, con todos os ingredientes necesarios para resaltar os sabores cárnicos e vexetais acompañados dun anaco de pan fresco, que o home tomou con fame atrasada e aínda recuncou. Cando rematou, a señora da casa acercouse, orgullosa de ver como aquel esmolante deixaba a cunca limpa, para preguntarlle se lle gustara, e el respondeulle da maneira máis diplomática que coñecía: “Tal terra andar e tal pan manxar”.





Seguindo con estas mostras de agradecemento e galantería, contaba un amigo que en certa ocasión invitara a cear a un matrimonio, e ás sobremesas, a filla dos anfitrións cos seus escasos dez ou doce anos puxo sobre os manteis un pastel que se afanara en preparar durante toda a tarde. Cando a nai da cativa, vendo os pratos limpos e rabañados, lle preguntou ós convidados que tal lles soubera, o varón, erixíndose en portavoz da familia, moi diplomático, axustando o nó da garabata respondeulle como entendido comensal: “Direiche que os tomei moito peores, pero tamén moito mellores”. A nena entendeu que sacara un cinco raspado por boa conducta, despois de toda unha tarde batendo ovos e fariña, e xurou que nunca máis lle faría pasteis a ninguén.
 Está claro que a sinceridade non é doada cando na mente rebule outro sentimento; e de igual modo, a sinceridade exenta de agasallo non é do aprecio de ninguén. A verdade sempre aflora en todo aquel que non está afeito a mentir. Só un bo finxidor sabe retorcer as palabras e adular ata facer pasar por opinión sincera un simple desimulo. Pero tamén é ben certo que todos gustamos das palabras falangueiras e dos ánimos edulcorados cun sorriso. Por iso, aínda deixando unha pequena dor no meu orgullo patrio, non me ofende a opinión de Adrià. Comprendo que cumpriu co seu deber de bo invitado, afalagou ós anfitrións e eu só agardo a que veña pola nosa terra para que fale do noso marisco, peixes e carnes como se merecen. E entón dareilles na cara co recorte do noso periódico ós amigos portugueses.
 (Este artigo foi  publicado na sección Lingua Proletaria da edición de Barbanza de La Voz de Galicia)



Ningún comentario:

Publicar un comentario