Aínda lembro cando
viña o capador, e os rapaces maiores avisaban, “aparta que vén o capador”, e eu
apartaba porque pensaba que sería moi grande e había que deixarlle sitio, que
viña asubiando coma o coche de don Andrés viña pitando para que nos apartásemos;
pero non, o capador que eu coñecín era un tipo pequenote e barrigudo, capaz de
aguantar a un porco no aire suxeito por unha das patas traseiras, que me daba
algo de medo. Logo souben que o medo estaba xustificado, e consolábame porque
só exercía o seu oficio cos cochos.
Pero aí quedan as
ferramentas do oficio, o asubío con que anunciaba a súa presencia, as coitelas
ou facóns, adaptadas ao sitio onde había de operar, e o fío coa súa agulla. Só
de velas meten medo e córreme un arreguizo por todo o corpo, anque grazas a el o
cocho criaba máis graxa e a carne sabía mellor.
Bos cocidos temos tomado á conta do capador.
Bos cocidos temos tomado á conta do capador.
Aí están as súas ferramentas expostas nun bar
da provincia de Ourense. As armas do oficio. E a súa historia agrávase cando penso cal poido ser a
razón pola que alguén rompeu o cristal protector.
Ningún comentario:
Publicar un comentario