E dito
isto, amosamos o que é o aparello de destilación do bagazo, o alambique, que xeralmente é
controlado por un especialista, o poteiro, que percorría as terras vinícolas
con todos os aparellos que o compoñen, a pota, o bidón e o serpentín, nun proceso lento que require moita atención,
pois aínda que a media por potada pode andar nas cinco horas, ás veces destilar
o bagazo dunha casa podía levar toda unha noite e incluso varios días, coidando
que o lume non decaia, que a calor se manteña, que non se perda o vapor da
destilación polos ocos e empalmes dos distintos elementos, que o poteiro ha de
tapar ou estancar cunha mestura de auga e fariña.
O
poteiro ou augardenterio monta a súa pota sobre unha trepia con lume de
carballo (agora xa se usa o butano), e no fondo da pota colócanse pallas,
follas de vide e auga, para que o bagazo, que vai por encima non se pegue ó
caldeiro, e logo a quentar e ferver, facendo pasar o producto evaporado a través
dun serpentín que se arrefría introducíndoo nun caldeiro ou bidón de auga, para
que ó final vaia saíndo, con chorriño suave o producto destilado.
O
primeiro augardente sae cunha graduación moi alta, adecuada para usos
medicinais, e esta vai disminuíndo cara o final da destilación, e na arte do
poteiro está que a mestura entre as distintas graduacións lle aporte o mellor
gusto posible. E din os entendidos que, alí onde hai viño bo sae augardente
mala e onde o viño non é tan bo mellora a calidade da augardente. É unha
compensación da natureza.
Ningún comentario:
Publicar un comentario