martes, 10 de novembro de 2015

A matanza do cocho



                


E aínda que a todo porco lle chega o seu Sanmartiño, non esquezamos que, en boa lei, para os cochos este santo tan bondadoso que ata repartía a súa roupa coa xente necesitada, debía ser un diaño, mentres que aquel outro santo Antón, que vivía nun deserto facendo xaxún, era para os benditos animais o maior dos protectores. Sen embargo, ó meu entender, engánanse os porcos se tal cousa pensar, á fin, ó cocho hai que matalo cando xa apunta o tempo frío e seco do inverno, e a ser posible nestes días de veranciño que se mete como cuña de mal pao no medio do mes, onde, porque así cadra, tamén se celebra ó santo de Tours e ó de Braga, que ambos son Martiños e a ambos lle fan festa no once de novembro. Pero seguro, amigos cochos, que se lle preguntades a estes dous santos que teñen contra vós, diranvos que nada, que só son suxeitos pasivos que están aí porque aí os puxeron.
E pola contra, que me perdoe o santo Antón, que anque cun cocho se retrata en todas partes, non era tan bo para eles, pois que cando no deserto facía xaxún e os paisanos lle levaban carne de cocho, tratábaos coma bestas endiañadas, e ó mesmo porco, de quen desde o fociño ata o rabo todo se aproveita, tomaba polo mesmo Lucifer, incitando a todos a desprezalo e retirarlle a boa vida que soe ter, sen traballos, só comer e engordar, pero por maníaco e insistente acababa fomentando o consumo da súa carne.  Así que, digamos para mellorar o refrán que “a todo porquiño lle chega o seu san Martiño, coa benzón do santo Antón”
O ritual da matanza, xa vén a menos polas normativas de sanidade, xa hai problemas para matar cochos na casa, con todo aquel ritual que máis semellaba o sacrificio a algunha divindade da fartura. Era unha festa que non só duraba o día da matanza, en que era norma probar os primeiros produtos do animal, xa un pouco de raxo, fígado ou as filloas de sangue, senón que se estendía ós días de secado, co porco aberto en canal e deixado a recibir o luar se o hai e se non á simple fresca da noite, para logo ser despezado, salgado e gardado para axudar a pasar o máis cru do inverno, preparar os chourizos, botelos ou androllas e asegurar que a casa non vai pasar fame, alomenos ata a vindeira primavera.

Ningún comentario:

Publicar un comentario