7ª Xornada.
De Muxía á praia do Cuño, despois de subir ó monte Facho, onde dá volta o mar.
Sempre
a carón do mar o camiño lévaos pola praia de Lourido, pisando na area mol da
beiramar, case ata tocar a auga da maruxía, para subir logo o Monte que nos
dixeron chamarse do Facho, aínda que outros os alcuman Cachelmo, unha nada
doada ascensión por toxeiras e pedras que lles fai deter o camiño para coller
folgos, alentar como feras sen paranza, pero tamén como esperanzados observadores
dun mundo descoñecido. Aínda non chegaron ó cume pero xa hai ansia por virarse
e ver a fermosa paisaxe.
É
unha aba de pendente case vertical, onde han de gatear máis que subir, por
manter o punto de gravidade das mochilas próximo ó chan e que non tire por eles
ladeiras abaixo. Suben lentamente, pero sen parar, ata alcanzar o cume, tal vez
o punto máis alto que acadaron en toda esta xeira, e sen dúbida o máis
espectacular, o lugar onde dá volta o mar, desde o que ven a ría de Camariñas
en toda a súa grandeza, desde o cabo Vilán ata a punta da Barca, e para sur, ou
mellor dito, para suroeste, o faro de Touriñán, a onde pensan chegar pola
tarde.
E
como xa van aló moitos días de camiñata, esta etapa quérena facer con calma,
pero sen pausa. O Dulceiro, sempre tan lambón, empeza a botar de menos un prato
de culler, unha carne grellada, unha caldeirada de maragota. Di que a pizza de
onte á noite non lle chegou a nada, que quen lle dera que volvesen aparecer o
señor de Loroxo ou os amigos Ana e Juan para invitalos a algo que se regase con
viño. Pero de momento só poden aliviar a sede da subida cun bo grolo de auga.
A
penas toman folgos e seguen pola toxeira, abrindo camiño por onde nalgunha
ocasión pasou un xabaril cara a praia do coído de Cuño, que se ve aló ó fondo, co seu río
remansado na desembocadura, cos ollos atentos ás pedras do camiño e ó
horizonte, para non perder a rota, cando un coelliño fica aló, entretido vai ti
saber en que e o Dulceiro, experto tirapedreiro, lle lanza o mesmo bastón con
punta ferrada que o crava no chan.
Hoxe
xantarán coello.
E
non protesten neste punto os animalistas, que levan os peregrinos do solpor
moitos días sen probar carne fresca. Non digades mal deste acto. Hoxe, vendo a
rota marcada no mapa non van atopar tendas no camiño, e a supervivencia obriga.
Quen isto narra, que é home pacífico, pacifista e pacificador na medida do
posible, entende que neste acto non hai máis delito co de comer unha costela de
tenreira ou un peixe pescado con enganos.
Na praia da Moreira, a onde
chegan esfameados preto das dúas da tarde, despois de esfolar o coello, limpalo
e deixa as vísceras e peles sobre unha laxe para compartir a caza coas aves
preeiras e outros habitantes destas montesías paraxes, escollen un lugar para
facer o lume, pero antes fan os labores propios de aseo, disfrutan dunha praia
para eles sos e dun río de auga pura de camiño cara o mar, tamén para eles,
nadan, fan a colada, toman o sol, asan o coello e, despois de comer, como sol é
demasiado forte e o estómago necesita para si todo o fluxo sanguíneo habido en
cada corpo, o cerebro adormece, e recóllense á frescura dun piñeiral de ramas
coma botavaras que peitean o vento, peneiran o sollar e danlle repouso a un coro
de paxaros que os arrolan, tal paraíso dun santo Amaro que hoxe volvese ó
mundo.
Ningún comentario:
Publicar un comentario